İran'da Nereye Gidilir? - İsfehan


İsfehan İran'ın en turistik ve gezmesi en kolay şehri durumunda bulunurken eğer seyehat planınızda isfehan yoksa mutlaka ekleyin yoksa çok fazla şey kaçırmış olursunuz. Hatta İran a sadece İsfehan ı gezmek için gidilir desek herhalde yalan söylemeyiz. İsfehan da eğer merkezde bir otelde kalacaksanız (otel önerilerini ilerleyen yazılarda yapacağız) hemen hemen tüm tarihi ve turistik yerleri yürüme mesafesinde gezebilirsiniz. Peki İsfehan ı bu kadar gezilebilir kılan yerler nereler işte İsfehan ı bu kadar meşhur yapan gezi mekanları:

İMAM MEYDANI



1612 yılında Şah Abbas tarafından yaptırılmış olan bu meydan dünyanın en büyük meydanı olarak bilinmektedir. Rusyadaki kızıl meydanın 2 kat büyüklüğünde olduğu söylenmektedir. Aslında meydanın ismi öncelerinde Nakş-ı Cihan iken yani dünyanın nakışı anlamını taşırken islam devriminden sonra İmam Meydanı adını almıştır.


Bu meydan tarihte polo maçlarına ev sahipliği yapmıştır hatta gittiğinizde göreceksiniz meydanın uç kısmında polo kaleleri hala durmaktadır. Meydanda 4 kapı yer almaktadır. Meydan 1979 yılında UNESCO tarafından dünya kültür mirasına alınmıştır. Meydanda yer alan bir diğer önemli yapı ise ALİ GAPU SARAYIdır. Bu saray zamanının gökdeleni olarak yapılmış ve meydana hakim bir yapıya sahiptir.



Meydanda bulunan iki camiden biri olan İMAM CAMİİ yönün Mekke yönüne doğru olması için meydana belli bir açıyla durmaktadır. Camiide taş oymacılığı ve cinicilik alanında eşsiz eserler bulunmakta ve insani bir hayli etkilemektedir. Diğer cami ise ŞEYH LÜTFULLAH CAMİİ dir. Bu camii dini sohbetler amacıyla yapılmıştır ve bu sebeple minare ve avlusu bulunmamaktadır. Bu camiye gidecek olursanız mutlaka yer altında bulunan kısmına gidiniz.

CHEHEL SUTUN (KIRK SÜTUN) SARAYI



ikinci Abbas tarafında 1615 yılında yapılan bu saray aslında kırk sutundan oluşmayıp sutunların havuzdaki yansımalarının da hesaba katılması sonucu bu ismi almıştır. Sütunlar ahşap olup yılların yorgunluğu taşımaktadır. Sarayın içine girdiğinizde duvarlarında oldukça büyük olan 6 tane tablo ile karşılaşacaksınız ve içlerinden biri eminim sizi de şaşkınlığa uğratacaktır. Bu tablo Şah İsmail ile Yavuz Sultan Selim tarafından kontrol edilen orduların savaştığı Çaldıran Savaşını anlatmaktadır.

Sİ-O SE POL KÖPRÜSÜ



Maalesef İsfehan da beni en büyük hayal kırıklığına uğratan yer burası oldu. Nedeni ise gitmeden önce hep bu köprünün alt kısmında bulunan kafelerde insanların akan nehre karşı çayları içerkenki halleri yer alan fotoğraflarla karşılarken gittimizde maalesef nehir kurumuştu ve köprü benim açımdan tüm çekiciliğini yitirmişti. En azından siz gitmeden önce bunun bilincinde olarak gidin. Köprünün tarihine gelirsek 1602 yılında Şah Abbas döneminde yapılmıştır. Bu köprüyü özellikle gece gezmenizi tavsiye ederim hem daha güzel bir manzara oluşurken hem de oldukça kalabalık olur ve iran halkı ile sohbet etme imkanı bulabilirsiniz.

KHAJU KÖPRÜSÜ



Si-o se pol a oranla bence daha güzel olan fakat onun kadar ünlü olmayan bu köprü si-o se pol dan 2 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bu köprünün alt kısmında da çayhane bulunmakta fakat nehir kurumuş olduğundan tabi bu bizim gittiğimiz haziran ayı için geçerliydi pek bir tad alınmıyordu.

MENAR-E JUNBAN (SALLANAN MİNARE)

İmam Meydanına biraz uzak kalan bu yapının iki minaresinden biri bilinmeyen bir sebepten ötürü (mühendislik hatası olduğu söylenmişti) sallanmaktadır. Her saat başı minarenin biri bir görevli tarafından sallanmakta ve oldukça da fazla ziyaretçi çekmektedir. Sallanmanın tam olarak anlaşılabilmesi için minareye bir de çan konulmuştur.

Size tavsiye olarak gezi içerisinde en fazla zamanı İsfehan a ayırmanız ve mutlaka birkaç gece İmam meydanında zaman geçirerek Yerel iran halkı ile İran üzerine konuşmanızdır. İranlılar sizin turist olduğunuz anlayıp mutlaka yanınıza gelecektir. Ve size İran hakkında oldukça ilginç bilgiler verip İran hakkında ne kadar yanlış düşüncelere sahip olduğumuzu anlamamıza yardımcı olacaktır. En azından bunu kendi adımıza söylebiliriz. Ayrıca rehber tutmak isterseniz meydan da birçok rehber yer almaktadır. Biz bir Türk dostu olan Hodja yı bulmanızı tavsiye ederiz İyi eğlenceler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlarda İlginizi Çekebilir!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...B