İzmir - Tarihi Asansör ve Dario Moreno Sokağı


İzmir'i İzmir yapan, bu güzel şehre bir kez daha aşık olmanıza sebep olacak yerlerin başında gelir Tarihi Asansör...

Tarihi kaynaklara göre Musevi işadamı Nesim Levi tarafından yaptırılan asansör aslında iki cadde arasında ulaşımı sağlamaktadır. Ev ve İşyeri bu iki caddede yeralan Nesim Levi ulaşımı kolaylaştırmak için benzerine az rastlanır bir çözüm bulmuş ve 1907 yılında bu yapıyı İzmir'e kazandırmıştır.


Halilrıfatpaşa Caddesi ile Mithatpaşa Caddesini birbirini bağlayan asansör geceleri size muhteşem İzmir ve Körfez manzarası sunmaktadır.


Günümüzde eski sistemin aksine elektrikle çalışan asansörlerin yer aldığı yapının üst katında restoran yeralmaktadır ve asansör kullanımı ücretsizdir.

İzmir Tarihi Asansöre Nasıl Gidilir?

Konak Mithatpaşa Caddesi üzerinde yeralan Dario Moreno Sokağına gelerek asansöre ulaşmanız mümkün. İzmir'in ünlü sanatçılarından Dario Moreno'nun evininde bulunduğu sokağın sonunda yeralan Asansöre gelmeniz size Dario Moreno'yu da keşfetme imkanıda sunacaktır.


"Deniz ve Mehtap", "Her Akşam Votka, Rakı, Şarap" gibi şarkılarla bilinen İzmir aşığı Dario Moreno 1921 yılında Aydında doğmuş sonrasına İzmir'e yerleşmiş ilk profesyonel konserini Konak vapur iskelesi yeralan restoranda vererek ün kazanmıştır.

Birçok filmde de yeralan Dario Moreno İzmir aşığı olduğunu vasiyetiyle de kanıtlamıştır.


Dario Moreno'nun Vasiyeti...

Canım İzmir

İzmir, tatlı ve sevgili şehrim...
Birgün şayet senden uzakta ölürsem...
Beni sana getirsinler...
Fakat mezarıma götürürlerken
"Öldü" demesinler
"Uyuyor" desinler koynunda...
Tatlı İzmir'im...

Dario Moreno İzmir'e gömülmeyi vasiyet etse de 1968 yılında ölümünün ardından naaşı annesi tarafından İsrail'in Holon kentine götürülerek orada defnedilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlarda İlginizi Çekebilir!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...B