İran'da Nereye Gidilir? - Tahran


30 milyonluk nüfusuyla İran'ın en büyük şehri ve başkenti olan Tahran'ı birkaç günlük zaman zarfında gezmek her ne kadar mümkün olmasada biz size gezilmesi gereken başlıca yerleri önereceğiz. Öncelikle Tahran büyük olmasına karşın gelişmiş metro ağına sahip olması dolayısıyla bazı yerlere gitmek rahat ve ucuz. Metro ağının dışında kalan yerlere pazarlık yapmak şartıyla taksi ile ulaşabilirsiniz. Otobüs ile gitmek ucuz olmasına karşın hep farsça kullanılması sebebiyle hangi otobüsün nereye gittiğini keşfetmek biraz can sıkıcı olabiliyor.

GÜLİSTAN SARAYI



Oldukça büyük olan bu yapıya girerken gezeceğiz her bölüm için giriş kapısında bilet alıyorsanız Tavsiyemiz tüm yerler için bilet almanız zaten vereceğiniz toplam para 2011 yılı için 3300 tümen. Sarayın değişik bölümlerinde İranın geçmişine ait eserler, geçmiş dönemdeki hükümdarlarına ait balmumu heykeller bulunuyor. Müzedeki salonlara girdikçe kendinizi o döneme ait hissediyorsunuz. Sarayın bazı bölümlerinde duvarlardaki ayna işlemeciliği sizi büyülürken diğer milletlerin İran a göndermiş olduğu hediyeleri görüyorsunuz. Ayrıca bir odada yer alan eşyaların hepsi farklı milletlerden hediye olarak verilmiş ve hangi hediyenin hangi milletten geldiği belirtilmiştir. Maalesef Osmanlıya ait sadece birkaç örnekle karşılaştık. Sarayın bahçesinde İranlı kızlı erkekli üniversite öğrencileri sarayın resmini çizerken onları izleyebilir fondaki iran müziğinin keyfini çıkarabilirsin. Buraya kadar gelmişken içeride yeralan restoran da yemeğinizi çok uygun fiyata yiyebilirsiniz.

Sarayın bölümleri:


Mermer Taht Salonu
Kerim Han'ın Halveti
Nigar Hane
Havuz Hane
Saltanat Konağı
Talar-e Hane
Müze-ye Makhsus
Şems-ül İmaret
Talar-e Almas
Kah-ı Abeyaz

AZADİ KULESİ(ÖZGÜRLÜK ANITI)


Tahran'ın sembolü haline gelen bu yapı ters Y şeklinde ve oldukça özgün bir mimariye sahiptir. Kule 1971 yılında Pers İmparatorluğunun kuruluşunun 2500. yılı anısına yapılmış ve bu sebeple 2500 taş kullanılmıştır. Kulenin alt kısmında bulunan müzeyi gezmeli ve üst katına çıkıp Tahran'nın güzel manzarasını izlemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca kulede Türk olduğunuzu belirtirseniz orada çalışan Azeri öğrenciler size yardımcı olacaktır.

ULUSAL MÜCEVHER MÜZESİ

Ferdovsi caddesinde Türk ve Alman konsolosluğunun karşısında bulunan bu müze yapısı itibariyle kendini hemen belli ediyor. İçeride oldukça değerli olan ve uğruna zamanında savaşlar yapılan birçok değerli eser bulunmaktadır. İçerde yer alan önemli eselerden bazılar; Tavus kuşlu taht, Nadir şahın tahtı, Derya-yı nur, Elmaslı taç, Mücevher küre...

HUMEYNİ'NİN KABRİ


Şehrin epey dışında yer alan ama ulaşımın bir hayli kolay olduğu İranlılar için kutsal sayılan bu yeri mutlaka görmelisiniz. Buraya ulaşmak için en iyi yol metroyu kullanmaktır. Metroya bindikten sonra 1. hatta geçip Harem-e Motahar da indiğiniz takdirde bu yapıyla karşılacaksınız. Çoğu yerde olduğu gibi bu yapıda da inşa çalışmaları halen devam etmektedir. Yapı oldukça görkemli olmakla beraber Humeyninin isteği üzerine bir yaşam alanı olarak inşa edilmiştir. Türbenin özelliklerine gelecek olursak ana kubbe Humeyninin öldüğü yaşı simgelemekte ve 91 metredir. Kubbenin etrafında dizili olan 72 lalede Kerbela da İmam Hüseyin ile birlikte ölen şehitlerin sayısıdır. İçeride kamera sokulması yasak olmasına rağmen herkes fotoğraf çekmekte ve ilginçtir yatanlar ve oyun oynayan çocuklarla doludur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlarda İlginizi Çekebilir!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...B