Paris Gezi Notları



Görülmesi gereken şehirler listesinde kesinlikle bir numara olacak kadar muhteşem, moda ve sanatın başkenti aynı zamanda aşkın en güzel yaşandığı yerlerden biri Paris...

Üçüncü kez gitmeme sebep olan ve her gittiğimde yeni yerlerini, güzelliklerini keşfettiğim ve bi' daha gelme isteğimin uyandığı bi' şehir...

Paris'e Nasıl Gidilir?

Oslo'dan sabah saatlerinde kalkan uçağımızla yaklaşık 2 saat 10 dakikalık bi' yolculuğun ardından Paris Beavinus Havalimanına iniyoruz. Bu havalimanı Ryanair gibi düşük bütçeli havayollarının kullandığı bi' alan ve bu sebeple şehrin oldukça dışında. Bu havalimanına ek olarak daha merkezde kalan 2 büyük havalimanı var.



Havalimanından şehir merkezine gitmek için bina içinden fiyatı tek yön 15 euro olan biletleri alıp bizi dışarda bekleyen otobüse binmek için sıraya giriyoruz. Hareket etmemizle beraber yaklaşık 1 saatlik yolculuğun ardından otobüs bizi Porte Maillot'un önünde bırakıyor. Ve artık başlıyoruz Paris'i keşfetmeye...

Paris'de Ulaşım



Paris şehir planlaması olarak bir yuvarlak gibi hayal edilmiş ve belli sayıda halkaya ayrılmıştır. Bu sebeple eğer vakitiniz varsa ve yürümeyi seviyorsunuz Paris'i yürüyerek keşfetmeniz mümkün.

Bunun dışında Paris dünyadaki en büyük ve en kullanışlı metro sistemlerinden birine sahip...Metro ağını kullanarak Paris'de hemen hemen heryere gitmeniz mümkün. Kalacağınız süreye göre günlük, haftalık ya da tek binişlik bilet alabilirsiniz. Bilet fiyatları tek biniş için 1,7 euro...

Paris'i dolaşmaya başlamadan önce havalimanındaki turizm bürolarından metro ağınında bulunduğu ücretsiz şehir haritasını alın.

Paris'de Nereye Gidilir? - Gezilecek Yerler

Paris'de gezilecek, keşfedilecek o kadar çok yer var ki bütün bunları sıralamak, yazmak bi' hayli zor... İlk durağımız Porte Maillo olduğu için gezi güzergahımızı ona göre planlamak zorunda kalıyoruz. Porte Maillo'dan yürümeye başladığımızda 10-15 dakika sonra karşımıza tanıdık bi' yer olan Place Charles de Gaulle çıkıyor.

Place Charles de Gaulle



Büyük bi' meydan olan bu yerin en büyük özelliği yukarıdan bakıldığında yıldız biçiminde olmasıdır. Meydana açılan bir çok cadde olduğu gibi meydanın ortasında Napolyan tarafından yaptırılan zafer anıtı bulunmaktadır. Anıtta Napolyonun kazandığı zaferler anlatılmış ve zafer kazanan generallerin isimleri yazılmıştır. Anıtın tepesine çıkılabiliyor fakat fiyatı biraz yüksek.

Champes-Elysees



Meydandan devam ettiğimizde karşımıza dünyanın en meşhur caddelerinden biri olan lüks mağazaların, otomobil galerilerinin, kafelerin, restoranların bulunduğu yaklaşık 2 km uzunluğundaki Champes-Elysees çıkıyor.

Caddenin bir ucunda Place Charles de Gaulle bulunurken diğer ucunda Concorde meydanı yer alıyor.

Concorde Meydanı



Champes-Elysees'in diğer ucunda yer alan meydan tarihte kanlı olaylara tanık olmuştur. Fransız ihtilali sırasında giyotinlerin kurulduğu yer olan meydan birçokları için hayatta gördüğü son yer olmuştur.

Meydanda Mısır'dan getirilen bi' dikilitaş bulunmaktadır. Meydan aynı zamanda trafiğe açık durumdadır.

Louvre Müzesi



Belli bi' zamana kadar saray olarak kullanılıp sonrasında müzeye çevrilen bu yapı dünyanın en önemli sanat eserlerinden biri olan Mona Lisa'ya ev sahipliği yapmaktadır.

Müze içerisinde çeşitli zaman ve uygarlıklardan binlerce eser yeralırken bunları gezip, görmek zaman açısında maalesef imkansız. Müzeye giriş 10 euro iken giriş kısmı Louvre avlusunda yer alan ve Da Vinci'nin Şifresi filmiyle hepimizin hatırlayacağı cam piramitten yapılmaktadır.

Notre Dame Katedrali



Gotik tarzda yapılmış olan bu yapı sizi muhteşem ihtişamlı görüntüsüyle büyülerken yapıldığı yıllarda çok fazla tepki toplamış ve bu kadar ihtişamın dini bir yapıya yakışmayacağına dair eleştiriler almıştır.

Ünlüler Mezarlığı (Cimitiere du Pere Lachaise)



Şehrin biraz dışında kalan metroyla gitmenizi tavsiye ettiğimiz bu mezarlık tarihten ve günümüzden birçok kişinin mezarına ev sahipliği yapmaktadır. Pere Lachaise durağında indiğinizde kolayca ulaşabileceğiniz mezarlıkta Balzac, Chopin, La Fontain, Oscar Wilde ve Edith Piaf gibi birçok ünlü yatmaktadır.

Beyaz Kilise (Sacre-Coeur)



Son gittiğimde keşfetme imkanı bulduğum bu yapıyı Amelie filminden hepimiz tanıyoruzdur. Muhteşem bi' Paris manzarası sunan bu kilise sadece kendi başına bile sanat şahaseri sayılabilir.

Eiffel Kulesi



Paris'in simgesi olan, yapıldığı yıllarda bi'çok Parislinin tepkisini toplayan, ilk göreceklerin kesinlikle gece görmesi gereken kule...

Yapımına karşı çıkanların söylediğine göre "En iyi Paris manzarası Eiffel Kulesinden izlenir çünkü Eiffel'in görünmediği tek yer orasıdır." Şaka bi' yana gerçekten büyüleyeci görüntüye sahip olan kule kesinlikle görülmeli ve sırayı beklemeyi göze alabilirseniz kuleye çıkılmalı.

Paris'de Nerede Kalınır?



Konaklama için çok fazla alternatif bulunurken benim önerebileceğim Beyaz Kiliseye oldukça yakın olan Hostel Friends. Metro istasyonun hemen yanında (Barbes Rochechosart) olan hostelin geceliği 17 euro. 5 kişilik odaların bulunuduğu ve odalarda duş ve lavabonun yer aldığı hostel Moulin Rouge ve Beyaz Kiliseye yürüme mesafesinde. Gitmeden önce internetten rezervasyon yaptırmakta fayda var.

Paris'de Nereden Ne Alınır?

Hediyelik eşyalar için dünyada en iyi yer neresi diye bi' soru sorulduğunda bunun cevabı kesinlikle Paris olacaktır. İnanılmaz çeşitte hediyelik eşyaların bulunduğu şehir sizi para harcamama konusunda bi' hayli zorlayacaktır.



Hediyelik almak için en iyi mekanlar Beyaz Kilisenin arka sokaklarında yer alırken, almak için acele etmeyip iyice bi' araştırma yapmakta fayda var çünkü aynı ürünü çok daha uygun fiyata başka yerde bulmak mümkün.

En meşhur hediyelik eşya olan Eiffel kulesi anahtarlıkları içinse dükkanlardan almanıza gerek yok. Louvre müzesi çevresinde ellerinde anahtarlıkla dolaşan birçok satıcı göreceksiniz. Pazarlık yaptığınızda 7-8 tanesini 1 euroya almanız mümkün.

Bunun dışında alabileceğiniz hediyelik eşyalar; bileklikler, bardak altlıkları, magnetler, bardaklar, kartpostallar, mutfak önlükleri...

Paris'de Nerede Ne Yenir?



Paris masa ve sandelyeleri caddelere dönük olan cafeleri ile meşhur bi' şehir olduğundan bu zevki geldiğinizde mutlaka tadın. Fiyatlar Paris gibi bi' şehir için oldukça makul seviyelerde...

Tatlı sevenler için çok fazla sayıda tatlı çeşiti bulunmakta ama mutlaka denemeniz gereken lezzet "Macaroni"

Mutlaka yapmanız gereken şey ise yemeğinizi ve içkinizi marketlerden alıp Seine kenarına oturup muhteşem manzara eşliğinde gelip geçen tekneleri izleyerek yemeğinizi yemenizdir. Seine nehrinde bunun için en uygun yer Notre Dame Katedralinin tam karşısıdır.

Champes-Elysees ve Notre Dame'ın yakınlarında marketler bulunmaktadır oralardan alışverişinizi uygun fiyatlara yapabilirsiniz.

Paris Gece Hayatı



Paris gecelerinin muhteşem olduğu bi' şehir... Özellikle Eiffel Kulesi yapılan ışık şovlarıyla geceleri mutlaka görülmelidir. Birçok turist için geceleri cazibe merkezi olan Eiffel ve hemen yanında yer alan Seine nehri tercih edilebilir.

Farklı tatlar arayanlar içinse Moulin Rouge ve bulunduğu cadde tavsiye edilebilir. Birçok gece kulubünün bulunduğu cadde Amsterdam'daki Red Light'a rakip olmaya aday...

3 yorum:

  1. Paris defalarca gitsem de sıkılmayacağım yerlerin başında geliyor. Keşke orada yaşama imkanım olsa diyorum her zaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu düşüncelerinize katılmamak mümkün değil...

      Sil
  2. Çok güzel bir gezilecek yerler listesi olmuş, ellerinize sağlık. Şu https://gezimanya.com/fransa/paris-gezilecek-yerler linkte de güzelce bir liste yapmışlar, belki ilginizi çeker diye paylaşmak istedim.

    YanıtlaSil

Bunlarda İlginizi Çekebilir!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...B