İran'da Nereye Gidilir? - Şiraz


İran'a giden gezginlerin İsfehan dan sonraki durağı olan Şiraz Fars eyaletinin başkenti konumunda bulunmaktadır. Bu konumuyla ve konuşulan dile adını vermesiyle şirazlılar bir hayli övünmektedir.

İsfehandan yola çıktığınızda yaklaşık 7 saatlik bir yolculuğun ardından Şiraza ulaşıyorsunuz. Bu yolculuk için ödeyeceğiniz para yaklaşık olarak 10 000-12 000 tümen arasında değişmektedir. Şiraz a girdiğinizde halkın yol boyunca kurmuş olduğu çadırlar sizi şaşırtabilir. Otogar a geldikten sonra taksiye 4 kişi için 3000 tümen gibi bir fiyat ödeyip şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Şiraz tarih boyunca birçok şair yetiştirmiş ve birçok uygarlığın önemli şehirlerinden olmuştur. Bunu şehirde yeralan eserlerden kolayca anlayabilirsiniz.

Şiraz İsfehan kadar gezmesi kolay bir şehir olmayıp gerek sıcaklık gerekse eserlerin birbirine uzaklığı gezginleri oldukça yormaktadır.

Şiraz en önemli dönemini 1700 lü yıllarda Zend'li Kerim Han zamanında yaşamış ve bu dönemde başkent olmuştur. Kerim Han iktidarda kaldığı yıllar boyunca geriye önemli eserler bırakmıştır.

GEZİLECEK YERLER:

KERİM HAN KALESİ:



Zend'li Kerim Han tarafından yaptırılan bu kalenin ihtişamı kaynaklarda bir hayli övülmektedir. Fakat büyük bir beklentiye kapılmayın, oldukça mütevazi olan bu kalenin en ilginç yanıı 4 kulesinden birinin Pisa kulesi gibi eğik olmasıdır. Ayrıca içeride Zendli Keim Han ın da yer aldığı balmumu heykeller gezilebilir. Kalenin avlusu olarak kullanılmış olan yer şimdilerde portakal ağaçlarıyla doludur. Kalenin şehir merkezinde bulunması sebebiyle eğer merkezde bir otelde kalırsanız rahatlıkla gezebilirsiniz. Akşamları ise şehrin en hareketli bölgesi burası olup geceleri hoş vakit geçirilebilir.

VEKİL PAZARI:

İranın birçok şehrinde olduğu gibi Şirazdada kapalı çarşı bulunmaktadır. Fakat içlerinden en güzeli hangisi derseniz bu şüphesiz Vekil pazarıdır. İçinde ne ararsanız bulabileceğiniz bu pazar akşam vakitleri oldukça kalabalık olmaktadır. İçerde size tanıdık gelen birçok Türk markasını görebilirsiniz tabii burdada Türk markalarının en büyük rakibi yine çinli ürünlerdir.

ŞAH-E ÇERAG TÜRBESİ:



Kubbesi oldukça ilginç olan bu türbe ihtişamı ile insanı büyülemektedir. Kubbesi yumurta şeklinde olan bu türbe Şiiler tarafından kutsal mekanlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bizim bulunduğumuz tarihlerde şiiler inançları gereği üç gün boyunca camii ye kapanıyorlardı ve bu türbede kapandıkları yerlerden biriydi. Kapıda elinde valizler olan insanlar bize oldukça ilginç geldi. İçerde fotoğraf çekilmesi yasak olsada bu kuralı pek takan yok yani rahatça içerde fotoğraf çekebilirsiniz.

PERSEPOLİS:



İran a sadece bu yer için bile gidilebileceğini başta belirtmekte fayda var. Şiraz ve İran ın en önemli eserlerinden olan Persepolis i başlı başına bir yazıda ileride anlatacağımız için şimdilik bu kadar yeter diyip sadece fotoğraflarını veriyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlarda İlginizi Çekebilir!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...B