Julianus Sütunu (Belkıs Minaresi), Ankara


Dönek Imparator Julianus... Dönekliği Hıristiyanlığı reddetmesinden geliyor. Halk tarafından sevilen, adil ve dürüst bi imparator... M.S. 362 yılında Konstantinopolis'den çıktığı seferde yolu Ankara'dan geçince Imparatorun Ankaraya gelişini onurlandırmak için bugün Ulus'da bulunan Julianus Sütunu dikiliyor.

Yaklaşık 15 m uzunluğunda olan sütun üzerinde herhangi bir yazı yok. Sütunun en üst kısmında bi zamanlar heykel olduğu tahmin ediliyor fakat şu an leyleklerin yuvası olmuş durumunda...

Sütuna tarih içersinde farklı isimler verilmiş. Kimi Julianus Sütunu derken bir başkası Belkıs Minaresi ya da Kızlar Minaresi olarak adlandırıyor.

Sütun şu anda Hükümet meydanında yer almakta... Hacı Bayram Veli Camii'ne çıkarken hemen solda mutlaka gözünüze çarpacaktır.

İmparator Julianus çıktığı seferde hayatını kaybediyor fakat ölümü bi soru işareti! Bir mızrak yarasıyla öldüğü bilinen ama mızrağın Romalı bir asker tarafından mı fırlatıldığı yoksa düşman tarafından mı geldiği tamamen efsanelere kalmış bir olay... Ölümünden sonra Konstantinopolis'e defnedilen Julianus'dan geriye Ankara'ya hediye ettiği bu sütun kalıyor...

1 yorum:

Bunlarda İlginizi Çekebilir!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...B