Sayfalar

Augustus Tapınağı, Ankara


Roma Imparatoru Augustus ölümünden kısa bi süre önce rahibelere dört belge verir. Bunlardan ilki vasiyetnamesi, ikincisi cenaze töreni üzerine emirleri, üçüncüsü imparatorluğun durumu ile ilgili bilgileri, sonuncusu ise imparatorluğu yönettiği süre boyunca yaptığı işleri içermekteydi.

Augustus'un ölümden sonra yerine geçen üvey oğlu Nero Augustus'u tanrılaştırmış ve bu dört belgeyi Augustus'un Roma'da bulunan anıt mezarına gönderip tapınak önündeki iki levhaya yazdırmıştır.

Bu belgeler, sonrasında Roma imparatorluğunun egemen olduğu topraklardaki tapınaklara gönderilmiş fakat zamanın yıkıcı gücüne dayanamayıp Roma'dakilerle beraber orijinal metinler kaybolmuştur. Geriye Ankara'da Augustus Tapınağındaki sonuncu belge olan Augustus'un yaptığı icraatları anlatan kısım kalmıştır.

İşte bu sebeple Ankara'da yeralan tapınak önemli. Roma'daki de dahil olmak üzere geriye kalan en okunaklı yazılar burada yer almakta. Yazılar latince ve yunanca olmak üzere iki dilde yazılmış.

Augustus Tapınağı Bizans döneminde kiliseye çevrilmiş, duvarlarından bi tanesine 3 tane pencere açılmıştır. Bugün bu pencereler hala durmakta...


Pagan tapınağının kiliseye çevrilmesi, başka yerlerde de görülen kutsal mekanların kutsallığını başka şekilde sürdürme geleneğine en güzel örneklerdendir.

Günümüzde tapınak Hacı Bayram Veli Camii ile aynı yeri paylaşmakta, birbirlerine destek olup zamana karşı ayakta durmaktadırlar...

Not: Tapınak yaklaşık ikibin yıldır Ulus'da :), Ulus'a geldiğinizde birine sorar ya da tabelaları takip ederseniz kolayca ulaşırsınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder