Brüksel'de Nereye Gidilir? - Manneken-Pis, İşeyen Çocuk

Hiçbir özelliği bulunmayan, böyle bir şeyi tüm dünyada meşhur edebilecek seviyede pazarlayan akla hayran bırakan Brüksel'in simgesi olmuş heykel ya da heykelcik...

Efsane haline gelmiş bu bronz heykelcik 17. yy'da yapılmış. Şehirde halka açık çeşmelerden bir tanesi olan bu heykelciğin yaklaşık 800 tane kıyafeti bulunuyormuş. Bilinen en eski kıyafeti 1698 yılına ait.

Heykel tarihte bir kaç kez çalınmış. İlk olarak 1745 yılında kaçırılan heykel, bir kaç yıl sonra bir fransız tarafından tekrar çalınınca XV. Louis telafi etmek amacıyla altın bir kostümle tekrar onartır. 

Daha sonralarında bir mahkum tarafından tekrar çalınan heykel, parçalanmış halde bulunur. Bu parçalar bugün görebileceğiniz heykelde tekrar kullanılmıştır.

Heykel hakkında çok fazla efsane var. Bunlardan birkaçı;

-Bir savaş sırasında düşman tarafından yerleştirilen patlayıcının fitilini işeyerek söndüren küçük arkadaşımız şehri kurtarır ve kahraman olur. Ve heykeli yapılır.

-Zengin bir adam şehirde oğlunu kaybeder ve köşe bucak tüm halka beraber onu aramaya başlarlar. En sonunda bir köşede onu işerken bulurlar. Bu durumdan çok utanan zengin adam anı olarak bu heykeli yaptırır.

Çok fazla kıyafeti bulunan heykelimiz yılın değişik zamanlarında değişik kıyafetlerle karşınıza çıkabilir hazırlıklı olun... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlarda İlginizi Çekebilir!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...B